
Ondanks dat het best makkelijk lijkt om je polymeer klei oorbellen goed te bakken, gaat hier toch het meeste fout. Na deze BLOG weet jij precies hoe jij je oorbellen goed bakt, veel lees plezier!
Je kent het wel, je hebt wat leuks van Polymeer klei gemaakt (in mijn geval natuurlijk oorbellen) en ze zijn breekbaar en broos. Er is iets misgegaan maar je denkt het toch juist te hebben gebakken, 110 graden, minimaal 30 minuten… Hoe kan dat?
In deze blog ga ik je uitleggen hoe je polymeer klei goed bakt en leert waar het waarschijnlijk fout gegaan is. Een Blog om te bewaren dus!
Stap 1
Na of tijdens het creëren van mijn polymeer klei oorbellen verwarm ik de oven alvast voor op 110 graden. Mocht je polymeer klei een andere temperatuur aangeven dan stel je de temperatuur daarop in, in deze blog gebruik ik Fimo Soft en dit bak je op 110 graden.
Ik persoonlijk gebruik niet de heteluchtstand van mijn oven maar het verwarmen van het boven en onder element. Test even uit wat bij jou het fijnste werkt. De heteluchtstand bij mijn oven waait iets te veel en wapperen mijn oorbellen weg.
Wat ook wel belangrijk is om te weten, vooral als je een klein oventje gebruikt, is dat je creaties niet te dicht bij de ovenelementen mogen staan, anders verbranden ze omdat de elementen meer hitte afgeven.
Stap 2
Zodra de temperatuur van je oven 110 graden is, schuif ik de bakplaat met creaties (op bakpapier) midden in de oven en zet ik mijn extra oven thermometer erbij.
TIP: maak je iets van witte klei, dan is het verstandig om een ‘huisje’ van aluminium folie erover heen te zetten om lichte verkleuring te voorkomen.
Stap 3
Verwarm alles wat je nu in de oven hebt gezet (bakplaat, creaties en thermometer) weer op tot 110 graden, je ziet op je extra thermometer wanneer alles in je oven de temperatuur van 110 graden heeft bereikt en het bakken kan beginnen.
Dit is een hele belangrijke stap! Veel mensen schuiven hun creaties in de voorverwarmde oven en bakken alles bij elkaar zo’n 30 a 40 minuten. Helaas bak je dan gemiddeld 15 minuten op een te lage temperatuur, omdat de oven weer afkoelt zodra je de bakplaat met creaties in de oven schuift. Hierdoor blijven je oorbellen breekbaar.
Stap 4
Zodra alles in je oven de temperatuur van 110 graden heeft bereikt kan je de timer van je oven aanzetten. Ik bak mijn oorbellen meestal 40 a 45 minuten op de juiste temperatuur. Langer kan helemaal geen kwaad, als de temperatuur netjes op 110 graden (voor Fimo Soft) staat, kan er niets gebeuren, zelfs niet als je de klei een paar uur bakt
Na zo'n 40 a 45 minuten bakken (en daarna laten afkoelen) heb je goed gebakken oorbellen die iets flexibel zijn en niet snel breken.
Veel maak plezier!
aan het eind van deze BLOG vind je nog wat veelvoorkomende problemen met oplossing!
Veel voorkomende problemen :
- Waarom heeft mijn polymeer klei bubbels na het bakken?Bubbeltjes of kleine gaatjes na het bakken in je klei betekent dat er verborgen lucht in je klei gezeten heeft, dat er tijdens het bakken uit wil. Dit kan je vermijden door je klei langer te conditioneren en tijdens het conditioneren ook een beetje te stretchen (zodat lucht in je klei geen kans heeft)
- Waarom zijn mijn polymeer klei oorbellen zo breekbaar na het bakken?Als je polymeer klei te kort bakt (minder dan circa 30-40 minuten heeft het kunststof-poeder in de klei geen kans gehad om goed te smelten en blijven je oorbellen breekbaar. Zorg dat je oven, inclusief ovenschaal en oorbellen verwarmd zijn tot de gewenste temperatuur en zet dan je timer aan op het aantal gewenste bakminuten (ikzelf bak minimaal 40 minuten)
-
Na het bakken is mijn polymeer klei erg buigzaam
Dat klopt, als de klei nog warm is en dun (zoals bij oorbellen) is de klei nog heel erg buigzaam. Bij het afkoelen wordt het vanzelf harder. Goed gebakken blijft licht buigzaam, dus dat is goed!