Deze winkel vereist dat JavaScript is ingeschakeld voor sommige functies om correct te werken.

Maak Polymeerklei Oorbellen met Sieradenstraatje

Maak Polymeerklei Oorbellen met Sieradenstraatje

Dit zijn de oorbellen die wij samen gaan maken in deze tutorial:

Wat wij hebben gebruikt om tot dit resultaat te komen is het volgende:

  • Polymeerklei in de gewenste kleur, wij gebruiken het FIMO kleurrecept ‘Hot Choco’ van Sieradenstraatje met 2,5 delen extra wit
  • Een cirkel cutter 25mm
  • Cirkel connector (bedeltje)16mm
  • Capsulevorm cutter 15mm uit de Stud set C
  • Als je het leuk vindt een texture roller, wij hebben de “fine line’ roller gebruikt van Sieradenstraatje
  • Earring posts 4mm (en achterkantjes)
  • Een handboortje met een 1,2mm boortje, een kleine accuboormachine met een 4mm boortje 
  • Secondelijm (wij gebruiken GorillaGlue superglue gel)
  • UV epoxy en UV (nagel)lamp
  • 2 stuks 7mm gouden jumpringen
  • Tangetjes om de jumpringen open te maken
  • Schuurpapier: waterproof schuurpapier korrel 1200, 600 en 320
  • Oven op 110 graden
  • Pasta machine (wij gebruiken een marcato Atlas 150)
  • Tissue blade

Schoonmaken van je werkomgeving en tools

Laten we beginnen! Het is belangrijk dat je werkomgeving schoon is, Polymeer klei trekt snel stof en haartje aan en dat willen we niet. Wij maken alles schoon met een schoonmaakdoekje, vergeet ook de pasta machine, roller en ‘werkplaat’ niet.

 

Conditioneren klaarmaken van je klei

Pak je klei en haal het een aantal keren goed door de pastamachine, wij hebben de pastamachine ingesteld op nummer 0, dat geeft een dikte van ongeveer 2,7 mm.

Polymeerklei bevat een weekmaker die lekker door de klei gemengd moet worden om het zacht en bruikbaar te maken. Let erop dat je geen luchtbelletjes in je klei krijgt, die komen dan jammer genoeg naar boven wanneer je de klei aan het bakken bent en dat zie je. Op deze manier kan je het beste je klei zacht en werkbaar maken, conditioneren van de klei noemen we dat.

 

Zodra je plakje klei glanzend, zacht en egaal is kan je ermee aan de slag (na ongeveer 15x door de pastamachine). Klei dat nog niet goed geconditioneerd is breekt en brokkelt als je het dubbel vouwt. Leg daarna het plakje klei op een geglazuurde tegel, acryl plaat, gepolijste marmerplaat of glasplaat. Dit zijn materialen waar je klei aan kan blijven plakken, en dat is heel belangrijk als je cutters gebruikt.. Wij gebruiken een gepolijste marmeren plaat om op te werken.

 Nadat je het op je werkplaat hebt gelegd rol je er nog eens over met een acrylroller zonder echt te drukken, op deze manier hecht de klei goed aan de ondergrond en maakt de kans dat de klei aan de cutters blijft plakken kleiner. Gebeurt dit wel, bijvoorbeeld met kleine smalle cuttertjes lees dan onze blog: "Help mijn klei blijft in mijn vormpjes plakken" eens door voor tips en tricks. Mocht je structuur willen, dan is het nu ook tijd voor je structuurroller/mat. Wij gebruiken de structuurroller ‘fine lines’ van Sieradenstraatje.

 

Uitsteken van de vormen en het loshalen van je werkplaat

Nu is je klei helemaal klaar om met je vormpjes de cirkel en de capsule uit te steken. De vormpjes van Sieradenstraatje zijn heel scherp en hebben een rand van slechts 0,4mm, dus je krijgt mooie rechte uitsneden, die professioneel ogen. Het randje van de cutter is dun, maar hard duwen op goed geconditioneerde klei hoeft ook helemaal niet.

Nadat je de vormpjes uitgestoken hebt, haal je langzaam en voorzichtig het overgebleven klei weg (leg dit in een stofvrije omgeving (bakje) voor later gebruik).

 

En voila, daar liggen je ongebakken oorbellen.

Heb je de oven voorverwarmd op 110 graden? Mooi, dan is het nu tijd om een stukje bakpapier in een ovenschaal te leggen. Bakpapier zorgt ervoor dat je oorbellen niet aan de bodem blijven plakken.

 

En nu iets waar je wellicht even mee moet oefenen, het loshalen van je oorbellen met een tissue blade. Probeer geen snijbewegingen te maken, dit kan je oorbellen vervormen. Houd je blad op ongeveer 20 graden vanaf je werkbank, naast je oorbellen. Het beste kan je beginnen met het loshalen van het smalste stukje. Probeer in een mooie draaibeweging je hele oorbel los te halen en maak 1 snijbeweging naar beneden (dus niet op en neer zoals een zaag)

 

Leg je creaties nu op het bakpapier. Wij knippen altijd een klein velletje bakpapier van ongeveer 10 bij 10 cm om nog even over de oorbel te leggen en ZONDER druk de hoekjes van de oorbel mooi glad te strijken zodat je zeker weet dat er geen kleine stukjes omhoog staan. Je wil namelijk strak, recht en professioneel resultaat..

 

TIP: Mocht je een vlekje, stofje, haartje op je klei oorbellen ontdekken VOOR het bakken, dompel dan een wattenstaafje in de alcohol en wrijf het voorzichtig en zonder druk over het weg te halen vuiltje. Je lost op deze manier het allerbovenste laagje polymeer klei op en haalt zo zonder probleem het vuiltje weg (maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen)

De oorbellen bakken

Nu zijn je oorbellen klaar om gebakken te worden. Verwarm de oven op 110 graden (of anders vermeld op je klei verpakking). Mocht je niet zeker zijn of je oven accuraat is, dan kan je altijd gebruik maken van een oven thermometer om te kijken hoe jouw oven presteert.

Wij houden ons niet aan de aangegeven 30 minuten zoals op de FIMO verpakking. Wij bakken onze klei altijd 40-50 minuten! Hoe lang je de klei bakt maakt namelijk niet uit het wordt er alleen maar sterker van, Maar soms door langer bakken kunnen bepaalde dingen verkleuren of dieper van kleur worden, zoals alcohol ink. Het is dus altijd experimenten en nog eens experimenteren! Wat wel uitmaakt is de juiste temperatuur en niet te kort bakken. Je kan klei net zo vaak (opnieuw) bakken als je wil.

 

Nadat je oorbellen gebakken zijn laat je ze afkoelen. Je kan ze ook laten 'schrikken' in ijswater. Ze zijn dan direct afgekoeld en sterk! 

Schuren en polijsten

Nu is het tijd om je oorbellen lekker te schuren en polijsten zodat ze mooi glad en egaal worden (je kan ze ook polijsten tot een aardige hoogglans, maar dat doen we nu niet). Mocht je een textuurroller gebruikt hebben, dan zorg je ook dat je de textuur niet wegschuurt. Schuren maakt echt een groot verschil, zorg dat je alle bobbeltjes en oneffenheden wegschuurt, dit oog strak en professioneel. 

 

We beginnen met wet/dry (waterproof) schuurpapier korrel 320, om oneffenheden (aan de randen en oppervlakten) weg te schuren aan het oppervlak en de randjes egaal en strak te schuren. Korrel 320 is aardig grof, je moet dus wel oppassen dat je niet teveel wegschuurt. Daarna behandel je de oorbellen na met schuurpapier korrel 600. Dit maakt de kleine schuurkrasjes (die je bijna niet met het blote oog ziet) zachten en meer finished. Het polijsten doe je met korrel 1200. Dit is een hele fijne korrel die jouw klei mooi glad en egaal maakt. Deze soorten schuurpapier zijn overigens vaak niet te koop in een bouwwinkel. Dus zoek er naar in een speciaalzaak of online.

 

Nat of droog schuren? Dat is persoonlijk. Wel is het zo dat als je het nat schuurt, je weinig schuursel inademt, dus veel gezonder! Ook kunnen er bij droog schuren mini krasjes on staan doordat je het schuursel er in schuurt, dat gebeurt bij het nat schuren (onder de kraan of in een bakje water) niet. Omdat ik nu maar 1 paar oorbellen maakt schuur ik droog.

Na het schuren kan je de oorbellen nog een badje geven en droogdeppen. Nu zijn ze helemaal klaar voor de volgende stap

 

Gaatjes maken en posts bevestigen

Nu gaan we gaatjes maken en de post bevestigen.

Het is handig om een piepkleine markeringen te maken waar je de gaatjes precies wil maken. Wij boren van de voorkant naar de achterkant en we gebruiken voor deze tutorial een handboortje, maar mocht je goed overweg kunnen met een elektrische boor, zoals een Dremel, dan is dat natuurlijk ook goed. De diameter van het boortje ligt een beetje aan de dikte van je jumpringetje. Meestal is max 1,2 mm voldoende. 

 

Nadat de gaatjes erin zitten is het tijd voor een belangrijk en speciaal werkje: de posts bevestigen. Iedereen doet dat anders maar wij beschrijven onze manier. Op deze manier is het gegarandeerd sterk en breken de posts echt niet zomaar af.

 

Ten eerste heb je een boor nodig met een boortje dat de doorsnede heeft van jouw posts. Wij gebruiken het liefst de 4mm posts dus hebben wij een 4mm boor op onze accuboor zitten. Plaats de boor op de achterkant van het onderdeel waar je de post wil bevestigen en LANGZAAM boor je een diepte in je klei van ongeveer 1 mm. Nu heb je een kleine holte waar de posts in kan zinken

 

Vervolgens doe je een klein druppeltje lijmgel (wij gebruiken GorillaGlue superglue gel) en plak de post in het holletje en laat drogen. Je kan in de tussentijd de andere post bevestigen. Nadat de lijm echt droog is, kan je beginnen met de volgende stap: je post versterken met UV epoxy resin. Begin nooit met de epoxy als je lijm nog niet droog is, dat wordt lelijk.

 

 

In de volgende foto serie laten we je zien hoe je met een sateprikker en UV epoxy resin, de achterkant van je oorbel versterkt. Het drogen van de UV epoxy gebeurt het liefst onder een zo sterk mogelijke UV lamp (wij gebruiken 54 watt) en net zo lang tot het uitgehard is (soms wel 10 minuten of langer). Heb je nog geen lamp of UV resin, dan zit je post sowieso al sterker vast door de lijm en het holletje dan als je het er ‘gewoon’ op plakt. Heb je geen accuboor of lukt het holletje maken niet, dan is de post vastplakken en afwerken met UV resin een betere optie dan het enkel vastplakken van de post.

 

Nu je mega sterke posts aan je oorbellen hebt hoef je enkel nog de jumpringetjes en het bedeltje te bevestigen. Hier volgt een foto serie hoe je dat doet, maar eigenlijk denken we dat dit de makkelijkste en fijnste stap is want daarna zijn je oorbellen KLAAR!

 

PS: polymeerklei oorbellen hoef je niet af te lakken of met resin te coaten maar mag natuurlijk wel voor extra glans of het effect.

Veel succes! 

Laat een reactie achter