Deze winkel vereist dat JavaScript is ingeschakeld voor sommige functies om correct te werken.

Maak zelf polymeerklei marble oorbellen

Maak zelf polymeerklei marble oorbellen

Vandaag nemen we je mee in het creëren van marble (marmer) print, dit geeft een heel speciale look en is erg populair in het polymeerklei wereldje. We nemen je stap voor stap mee in het proces. In de volgende 6 stappen leer jij je eigen marble oorbellen maken, hoe leuk is dat!

Heb je er zin in? Lees dan snel verder en creëer je eigen marble oorbellen!

Stap 1

Zorg dat je onderstaande benodigdheden in huis hebt.

Benodigdheden;

 • Juiste ondergrond; Bijvoorbeeld een acrylplaat, glasplaat, tegel of een gepolijste marmeren plaat
 • Handschoentjes
 • Pasta machine of depth guide tools
 • Acryl roller
 • Tissue blade
 • Acryl verf
 • Een schaaltje maïzena
 • Cutters
 • Een fluffy kwast
 • Polymeer klei in gewenste kleuren (of een leuk kleurrecept)
 • Fimo vloeibaar
 • Clay tools set (de kleinste dotting tool)
 • Oven met optioneel een losse thermometer
 • Bakpapier
 • Schuurpapier korrel 320, 600, 1200
 • Bakje water
 • Varnish (lak voor polymeer klei) en een kwast 
 • Handboortje of een dremel
 • Buigringetjes
 • Earposts (bolletjes)
 • 2 tangen 

Stap 2

We starten met de juiste ondergrond, in de vorige blog konden jullie al lezen hoe belangrijk de juiste ondergrond is. Ga dus voor een acrylplaat, glasplaat, tegel of een gepolijste marmeren plaat. Dit zorgt ervoor dat de klei op de juiste plaats blijft.

 

Handschoentjes zijn best wel onmisbaar in dit proces “it is going to be messy”. Eerst gaan de we de klei conditioneren, dus we zorgen dat de klei meerdere keren goed is uitgerold en een beetje warm is geworden door het gebruik van onze handen. Dit zorgt ervoor dat de klei goed kan hechten aan elkaar en het geen scheurtjes en zwakke plekken zullen ontstaan. Houd van je klei een stukje over, deze is optioneel te gebruiken voor de achterzijde van de marble print. Hier komen we later op terug

 

Daarna snijd je met je scherpe tissue blade allemaal kleine stukjes, je kunt meerdere kleuren gebruiken maar dat is wat je zelf het mooiste vindt. Houd je de stukjes wat groter en grof dan zal je marble print dat ook zijn. Houd je de stukjes heel klein, hoe verfijnder de print. Je kunt dus echt spelen met jouw gewenste effect. Als alle stukjes zijn gesneden kun je deze op een bakpapiertje leggen. Hierop spreid je de stukjes uit en gaan we starten met the messy part! 

 

Je dropt kleine bolletjes van de acrylverf over de klei, niet teveel want dan droogt het erg langzaam. Alle stukjes moeten met even veel verf bedekt zijn. Je moet dus eigenlijk alleen de kleur van de verf nog kunnen zien en niet de kleur van de klei. Een belangrijke stap is het laten drogen. Je kunt het eventueel wat versnellen met een haarföhn of een ventilator. Wacht echt tot het goed droog is, anders krijg je niet het gewenste effect.

 

Stap 3

Als alle stukjes gedompeld in verf goed droog zijn gaan we door met de volgende stap, namelijk het laten samensmelten tot een mooi blok of een rol. Verwissel je handschoentjes voor schone, en giet een klein beetje vloeibare fimoklei over de stukjes heen. Een beetje is genoeg. Pak alle stukjes bij elkaar en modeleer deze tot een blok of een rol (niet kneden (!), maar druk de blokjes stevig bijeen). Besteed hier ook zeker wat tijd aan. Je wil immers dat de klei goed aan elkaar hecht. 

Nu is er een mooie rol of blok ontstaan en komt het mooiste gedeelte van alles! The big reveal van je marble print. Je snijdt met je tissue blade plakjes, en probeer deze gelijk te houden aan elkaar. Maar snijd vooral niet te dun want je moet het immers nog de gewenste dikte kunnen rollen..

Er zijn nu 2 opties welke je kunt toepassen;

Optie 1 geeft marble print aan beide zijden en optie 2 heeft dan een egale achterkant. Ben je echt net gestart dan is optie 2 de meest fijne. Dit geeft een iets stevigere basis. 

 

Optie 1 

Je legt alle plakjes naast elkaar en rolt deze goed uit zodat deze stevig aan elkaar zitten. Daarna kun je met de depth guide of pasta machine zorgen dat alles dezelfde dikte heeft. Ik zelf geef de voorkeur aan 2,8 mm dikte. 

Optie 2 

Je rolt een flinterdun laagje klei uit. Hierop leg je de plakjes tegen elkaar aan en rolt het geheel weer uit. Daarna kun je met de depth guide of pasta machine zorgen dat alles dezelfde dikte heeft. Ik zelf geef de voorkeur aan 2,8 mm dikte. 

Stap 4

Nu je je kunstwerk heb uitgerold en je het prachtige patroon ziet is het tijd voor het uitsteken. Pak je schaaltje maïzena erbij, cutters en je tissue blade. 

Dip je cutter in het bakje maïzena, steek je vormpje goed uit zodat de cutter de ondergrond goed raakt. In onze vorige blog kun je hier een uitgebreide beschrijving over vinden.

 

Haal met je tissue blade het klei bedeltje los van de ondergrond en veeg de restjes maïzena met je fluffy kwast weg. Het uitgestoken klei bedeltje kan nu op een schoon bakpapiertje. Herhaal dit proces tot je alle klei bedeltjes op het bakpapier liggen. Met de kleinste dotting tool kun je alvast een klein gaatje prikken waar straks geboord moet worden. Dit is straks een fijne guide line waar je moet boren. Zorg ervoor dat de bedeltjes allemaal mooi plat liggen. En pas op voor vingerafdrukken op de klei. Dat zou zonde zijn

 

Hierna is het tijd om te bakken, 50 minuten op 110 graden. Hier kun je dus je thermometer voor gebruiken zodat het niet te heet wordt. 

Als de klei uit de oven komt moet het echt even uitharden. Meestal laat ik de klei bedeltjes een dag met rust, zo kunnen ze voldoende uitharden. Heb je haast, dan kan je de bedeltjes ook laten 'schrikken' in ijswater.

Tijd om de gaatjes te boren, maar gezien we al met het kleinste dotting tooltje een guide hebben gezet moet dit een piece of cake zijn. Je kunt een handboortje gebruiken of een dremel. Ik gebruik eigenlijk altijd een boortje van 0,9 mm - 1,2 mm (afhankelijk van de dikte van het buigringetje).

Hierna haal je nog eenmaal lichtjes het 1200 schuurpapiertje met wat water erover heen, en was je even alle klei bedels kort. Dep deze allemaal goed droog.

Wanneer dat is gedaan kunnen we de klei bedels aflakken. Een belangrijke stap bij marbled print, gezien dit anders eraf kan slijten tijdens het gebruik van de oorbellen. Een dun laagje is voldoende en vergeet de achterzijde en de randjes niet. 

Stap 6

Als al deze stappen klaar zijn is het tijd voor het in elkaar zetten van je sieraad. De buigringen buig je een beetje open en deze bevestig je vervolgens door het gaatje van je klei bedel. Als alle delen aan elkaar bevestigd zijn buig je met je 2e tangetje alles weer mooi dicht. Bevestig ook je earpost (bolletje) met een buigring.

 

En hierna? Juist, is het tijd om die beauty’s in je oren te hangen!  En berentrots te zijn dat jij die zojuist hebt gemaakt. Post jouw mooie oorbellen op instagram en vergeet Sieradenstraatje niet te taggen in jouw bericht. Ik ben heel benieuwd naar jouw creatie!

 

Laat een reactie achter