Deze winkel vereist dat JavaScript is ingeschakeld voor sommige functies om correct te werken.

Onderneemsters vertellen hun verhaal: Like the Clay

Onderneemsters vertellen hun verhaal: Like the Clay

Sieradenstraatje heeft een aantal onderneemsters uitgenodigd hun eigen succes-verhaal te vertellen. In deze blog ontmoeten we Eline, eigenaresse van Like the clay

Hoi Eline, wat leuk dat jij je verhaal wil vertellen! Vertel eens wat meer over jezelf

Mijn naam is Eline. Als creatief, tikkeltje chaotisch mens ben ik vrijwel immer blij van hart. Enthousiast stortte ik mij op dit klei-en-inmiddels-nog-veel- meer-avontuur en sleurde ik mijn man en kindjes hierin mee. Als ik een paar minuutjes of uurtjes de kans krijg, vind je me op mijn zolderkantoor, vaak aan m’n deurbureau. Steeds vaker wordt ik hier vergezeld door Ezra (4,5) en Salomé (2,5) (die vaak ook dient als inspiratiebron met haar kleurrijke persoontje). Mijn zolderkantoor is als een snoepwinkel voor mijzelf (en de kindjes) want klei in alle kleuren van de regenboog, maar ook kralen, onderdelen van stainless steel en allerlei vrolijke pakjes en zakjes waarin ik de bestellingen verzend.

Wat ontzettend leuk! Wat doe je precies en hoe is het allemaal begonnen?

Ik maak oorbellen van polymeerklei. Een heerlijk veelzijdig proces waar ik mijn creativiteit in kwijt kan.


Toen ik op 1 mei 2020 Like the clay lanceerde, was ik daarmee een van de eerste aanbieders van polymeerklei oorbellen in Nederland. En dat is dan ook precies wat de aanleiding was voor Like the clay: dat je dit soort oorbellen alleen via Etsy uit het buitenland kon krijgen toen nog.


Even terug naar het allerbegin: toen ik via Instagram dus zulke toffe oorbellen voorbij zag komen en ze alleen tegen hoge verzend- en importkosten uit het buitenland kon krijgen, dacht ik: dat kan ik zelf toch ook? Dus online kocht ik wat polym
eerklei en op een zaterdagmiddag in april flanste ik mezelf wat oorbel(hangers) in elkaar. Mooie tools had ik nog niet, dus ik gebruikte verschillende doppen die ik in huis kon vinden als cutters. Het platmaken van de klei deed ik met een wijnfles en met wat gereedschap uit de schuur, monteerde ik e.e.a. Toen ik dit dezelfde avond postte ontving ik zoveel enthousiaste reacties dat ik vrij hals over kop besloot om klei-oorbellen als sieradenlabel onder Stralend (mijn webshopje met wenskaarten en toen ter tijd nog geboorte- en trouwkaartjes) te hangen. Binnen twee weken bouwde ik de webshop om en lanceerde ik mijn eerste collectie.

Nog steeds vind ik het ongelofelijk hoe enthousiast dit ontvangen werd met enkel al 100 bestellingen in het eerste half uur (niet slim hoe ik dat toen aanpakte want het was niet te behapstukken hihi).

Wat een leuk verhaall! Ben je onderweg naar dit succes valkuilen tegengekomen?


Zeer zeker. Het ging in principe al ‘mis’ bij de lancering. Ik werkte nog niet met bestaande voorraden maak maakte op verzoek/bestelling en had geen limiet aangezet in de webshop. De volgende twee weken ben ik gevoelsmatig dag en nacht - onze dochter was 6 maanden dus ik was onregelmatig wakker en stond zat vaak om 5.00 uur alweer op mijn zolderkantoor te kleien, voordat de kindjes wakker werden) bezig geweest om aan alle bestellingen te voldoen.


Verder is het eigenlijk de afgelopen jaren echt continu zoeken naar een gezonde balans. Juist omdat deze uit de hand gelopen hobby echt niet als werk voelt, en ik veel werkzaamheden ook vanaf de eettafel of de keuken kan doen, vloeit het heel gemakkelijk door de dagelijkse dingen heen. Juist omdat er voor mij ook een groot stuk ontspanning in het creatieve proces zit. Even lekker met de handen en niet zozeer met het hoofd.


Ik ben nou wel nieuwsgierig hoeveel je verkoopt/verdient per maand? Wil je dat met ons delen?

Oeh dat is super afhankelijk van hoeveel tijd ik mezelf gun om te maken. En dan moet je niet alleen denken aan het kleien, de afwerking en monteren, maar ook aan het presenteren, fotograferen en het vullen van de webshop. 


Maar heel breed genomen ligt het aantal bestellingen tussen de 100 en 250 per maand. Bij maanden met een kleinere afzet, is dit vooral doorat ik in kleine oplages werk en dus geen grote voorraad heb. Want bij shop updates is de webshop meestal binnen één avond voor 90% leeg, maar een voorraad van 50 of 200 paar oorbellen maakt natuurlijk wel een groot verschil in wat er afgenomen kan worden.


De omzet is afhankelijk van bovenstaande. De hoogste maandomzet die ik ooit draaide was om en nabij de €5.000.


Wow, dat is fantastisch! Is Like the Clay jouw beroep of bijberoep?

Hoewel ik met Like the clay rond kan komen (heb vorig voorjaar vier maand alleen LTC gedaan), werk ik sinds september toch weer 24u ernaast want houd zo van de mensen (collega's dus!). Dit maakt wel dat ik minder klei-tijd heb, want we zijn ook een jong gezin dus ik moeder kleine kindjes en heb nog veel leuks dat ik ook graag doe

Het is dus een uit de hand gelopen hobby die qua grootte full time zou vermaak biedt, maar ik houd van de combinatie met mijn functie op de communicatieafdeling. Dus het is nu een bijberoep =)

Kan jij ‘jouw klant’ omschrijven?

90% van mijn klanten is vrouw en tussen de 20 en 55 jaar oud. 10% is man (en dat vind ik super bijzonder!) die voor zover ik weet oorbellen cadeau doen aan hun geliefde. Vaak staan er leuke toelichtingen in de bestelnotitie. Ik denk dat 70% Like the clay via Instagram heeft ontdekt en volgt en dat de over 30% van de klanten door mond tot mond (of eigenlijk doordat zij oorbellen zagen bij andere klanten) binnenkomen. Het is onwijs leuk de reacties die ik vaak van klanten ontvang over de leuke reacties die zij weer ontvangen op mijn handgemaakt moois dat zij fier dragen.


Heb je tips voor andere ondernemende vrouwen die graag polymeer klei sieraden willen verkopen

Just do it. Echt! Gewoon beginnen en dan ontwikkel je je skills vanzelf. Ook nu polymeerklei in Nederland veel groter is, kun je veel eenvoudiger aan je materialen komen om al snel moois te maken.


Ik zie veel beginnende shopjes (die vaak via Insta verkopen) langskomen op de ‘explore’ en vind het reuze leuk om te zien dat ondanks dat velen van ons uit eenzelfde assortiment van bijvoorbeeld cutters werken, velen toch een eigen signaturen hebben.


Dat laatste is ook precies het grootste compliment dat ik regelmatig ontvang. Dat mensen bij wijze van spreken een vreemde zien voorbij lopen en ‘mijn’ oorbellen herkennen. Zo leuk om te horen.


Ontzettend bedankt voor je prachtige verhaal! Natuurlijk kan ik het niet laten om te vragen wat jij van Sieradenstraatje vindt :-)

Sieradenstraatje is zo een grote aanwinst voor de Nederlandse markt op dit gebied. Ik ben helemaal fan van jullie cutters en ook de beadrollers en structuurrollers (die ik tot voorkomt nog via Etsy kocht) zijn zo mooi. Jullie kracht is echt dat je alles biedt: van A tot Z kun je bij Sieradenstraatje terecht. En door mijn zoektocht van de afgelopen jaren naar de beste materialen en kleitjes, is het zo fijn in plaats van bij tig leveranciers gewoon een paar vaste leveranciers te hebben waar je alles kunt krijgen wat je nodig hebt.

 

Wil je Like the Clay bewonderen of ben je geïnteresseerd in haar oorbellen of haar andere leuke dingen? Bezoek dan haar webshop eens op: https://stralend-online.nl
Je kan haar ook volgen via haar leuke actie instagram pagina!

Laat een reactie achter